16/9/13

ΨΗΦΙΣΜΑ 16/09/2013

Ομοσπονδία  Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων
Νομού Ηλείας    (Μέλος Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε)                                   
Tαχ. Διεύθυνση: Αθ. Διάκου 12 Αμαλιάδα, Τ.Κ:27200
ΤηλFax : 2622022502

 Α.Π.: 533                                                                                                              Αμαλιάδα 16/09/2013



                                                       ΠΡΟΣ:  τον Πρωθυπουργό της χώρας
                                                                        κΟ.  Αντώνη Σαμαρά
                                                ΚΟΙΝΟΠ.:1) Υπουργό Οικονομικών
                                                                          κΟ.  Ι. Στουρνάρα
                                                                    2) Υπουργό Εργασίας &
                                                                          Κοινωνικής Ασφάλισης
                                                                          κΟ.  Ι. Βρούτση
                                                                    3) Υπουργό  Ανάπτυξης       
                                                                          & Υποδομών
                                                                          κΟ.  Κ. Χατζηδάκη
4) Πολιτικά Κόμματα
5) κ.κ Βουλευτές Νομού Ηλείας
                                                                    6) Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε
                                                                    7)Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
                                                                    8)Περιφερειακή Ενότητα 
                                                                         Ηλείας
                                                                    9) Ομοσπονδίες Ε.Β.Ε.
                                                                 10) Μ.Μ.Ε.



ΨΗΦΙΣΜΑ

Σήμερα Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013 στις 10:00 π.μ. συγκεντρωθήκαμε Επαγγελματίες Βιοτέχνες Έμποροι στο γραφείο της Ομοσπονδίας μας Λετρίνων 8 στον Πύργο και εγκρίναμε το παρακάτω ψήφισμα: 
 Η θέση μας ως μικρομεσαίοι επαγγελματίες δυστυχώς συνέχεια χειροτερεύει.
      Ενώ οι  ΜμΕ αναφέρονται από όλους σαν την «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας, δεν αντιμετωπίζονται έτσι. Αντί να υπάρχουν μέτρα για την ενίσχυσή τους και την στήριξή τους, και την θεσμοθέτηση ενός σταθερού πλαισίου οικονομικής ανάπτυξης και φορολογίας, η ίδια η Κυβέρνηση μας κατονομάζει ως «φοροκλέφτες» και μας χρησιμοποιεί ως εξιλαστήρια  θύματα για την κάλυψη των κενών του Κρατικού Προϋπολογισμού.
      Η κατάσταση στην αγορά έχει επιδεινωθεί από την συνεχή άνοδο του πετρελαίου, από τις χωρίς σχεδιασμό φορολογικές επιδρομές του Κράτους και από την Παγκόσμια Οικονομική  Κρίση.
      Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές μικρές επιχειρήσεις να βάζουν λουκέτο ή στην καλύτερη περίπτωση να είναι χρεωμένες (απλήρωτες επιταγές, γραμμάτια, χρέη στον Ο.Α.Ε.Ε, Δ.Ο.Υ, Δ.Ε.Η κ.α.).
      Οι δεσμεύσεις και εξαγγελίες για φορολογικές ελαφρύνσεις, για το ασφαλιστικό, για την πάταξη της διαφθοράς και την μείωση της γραφειοκρατίας στην Δημόσια Διοίκηση, για την πάταξη του παραεμπορίου και της παράνομης εργασίας για την αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού, διαψεύσθηκαν όλες .
      Ο καταναλωτής δύσκολα αποφασίζει να ξοδέψει, γιατί από την μια υπάρχει αβεβαιότητα για το αύριο και από την άλλη το εισόδημά του έχει συρρικνωθεί από τις αλλεπάλληλες μειώσεις και την ανεξέλεγκτη φορολογία και τις μαζικές απολύσεις εργαζομένων.
      Μειώνεται η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή, ενώ τα προϊόντα και οι υπηρεσίες αυξάνουν (μέσω των καρτέλ) τις τιμές τους.

       Ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων διαγράφει φθίνουσα πορεία. Φυσικό επακόλουθο ο χορός των «λουκέτων». Οι κεντρικοί δρόμοι των πόλεών μας γέμισαν κλειστά μαγαζιά.
       Τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύονται αφορούν το παρελθόν ενώ το σήμερα, το παρόν, είναι κατά πολύ χειρότερο. Τα δήθεν πλεονάσματα του προϋπολογισμού υπάρχουν μόνο στα χαρτιά του Υπουργείου Οικονομικών και όχι στην πραγματική αγορά.
       Αρχές και αξίες δοκιμάζονται. Κεκτημένα (ασφαλιστικά, εργασιακά) θυσιάζονται στο βωμό της επιβίωσης αλλά και της μεγαλύτερης κερδοφορίας κάποιων, έναντι άλλων.
       Χρειαζόμαστε άμεσα για να επιβιώσουμε σαν ΜμΕ παρεμβάσεις στην ίδια την λειτουργία του κράτους.

Παραθέτουμε ορισμένες από αυτές:

Ø Κατάργηση του ΚΒΣ και ενσωμάτωση των βασικών διατάξεων στη φορολογία εισοδήματος. Υπήρξε νομοθετική υποχρέωση της προηγούμενης κυβέρνησης για κατάργηση του ΚΒΣ έως 31/12/2011. Δυστυχώς η αντίδραση της κρατικής γραφειοκρατίας εμπόδισε μια τέτοια εξέλιξη με κατάθεση σχετικής τροπολογίας!
Ø Απλοποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
Ø Κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας στο διαδίκτυο. Δημιουργία τράπεζας πληροφοριών με θέσεις τις Διοίκησης που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί (και νομολογία).
Ø Πλήρης λειτουργία του Περιουσιολογίου.
Ø Αναθεώρηση της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας. Αφορολόγητο στα 350.000 € ανά φυσικό πρόσωπο. Ειδικό καθεστώς για τα ακίνητα τα οποία παραμένουν ανεκμετάλλευτα και δεν αποφέρουν έσοδα. Ειδικό καθεστώς για τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγική λειτουργία των επιχειρήσεων. Άμεση κατάργηση του «χαρατσιού» μέσω ΔΕΗ.
Ø Κατάργηση της “βιομηχανίας” των εγκυκλίων που τροφοδοτούν τη γραφειοκρατία και πολλές φορές αναιρούν την εφαρμογή των μέτρων.
Ø Ηλεκτρονική διασύνδεση του Υπ. Οικονομικών με τους υπόλοιπους φορείς της Δημόσιας Διοίκησης για μείωση της γραφειοκρατίας και του κόστους που αυτή επιφέρει στις επιχειρήσεις.
Ø Να τεθεί – και να τηρείται – ένα συγκεκριμένο όριο φορολογικής “μνήμης”. Προτείνεται να είναι η 3ετία όπως είχε νομοθετηθεί κατά το παρελθόν (2004) ώστε να μην υπάρχει “ομηρεία” των επιχειρήσεων από τη συσσώρευση ανέλεγκτων χρήσεων.
Ø Αύξηση του αφορολόγητου ορίου - είναι άδικο να επιβάλλεται φόρος σε πολύ χαμηλά εισοδήματα ή ακόμα και μηδενικά μέσω των τεκμηρίων.
Ø Εξορθολογισμός των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ και ειδικών φόρων κατανάλωσης) που όχι μόνο είναι εξ ορισμού κοινωνικά άδικοι αλλά επιπλέον αυξάνουν υπέρμετρα και το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων. Για παράδειγμα οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στην ενέργεια (ηλεκτρική ενέργεια, πετρέλαιο, φυσικό αέριο) είναι πολλαπλάσιοι εκείνων που επιβάλλουν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και των ορίων που αναφέρονται στις σχετικές Οδηγίες της ΕΕ. Οι ειδικοί φόροι ενέργειας επιβαρύνουν την παραγωγή και πλήττουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων πολύ περισσότερο από ότι το μισθολογικό κόστος.

Ø Διατήρηση της αφαίρεσης των ασφαλιστικών εισφορών και ιδιαίτερα αυτών του ΟΑΕΕ από το φορολογητέο εισόδημα. Σημειωτέον, ότι οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ είναι υποχρεωτικές, δηλαδή υποχρεωτικό έξοδο για τον επιχειρηματία που δεν επιτρέπεται να καταχωρηθεί ούτε στα βιβλία της επιχείρησης. Η κατάργηση του κίνητρου αυτού θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τα έσοδα του ΟΑΕΕ, την ίδια την βιωσιμότητα του, την δυνατότητα για πληρωμή συντάξεων και προφανώς θα δημιουργήσει πιέσεις στον προϋπολογισμό για κάλυψη των ελλειμμάτων του.
Ø Διάρκεια ισχύος 15 – 20 χρόνων του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

Για τις οφειλές σε Ασφαλιστικά ταμεία  ΔΟΥ και Τράπεζες χρειαζόμαστε:

ð Αναστολή για διάστημα 6 μηνών των πληρωμών των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς το Δημόσιο, τους Ασφαλιστικούς οργανισμούς και τις Τράπεζες. Παράλληλα να παύσουν οι προσαυξήσεις που επιβάλλονται καθώς και η κεφαλαιοποίησή τους για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση.
ð Διακοπή της αναγκαιότητας ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας για έκδοση βιβλίων και στοιχείων.
ð Άρση της ισχύος των εγγραφών του Τειρεσία για τους εγγραφέντες από το 2009 και μετά.
ð «Κούρεμα» χρεών προς το κράτος και τις τράπεζες κατά 53%.
ð Σφράγισμα βιβλιαρίων υγείας ανεξάρτητα από την ασφαλιστική ενημερότητα
ð Άρση κάθε πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας
ð Δυνατότητα άτοκου τραπεζικού δανεισμού των οφειλετών των ασφαλιστικών ταμείων για εξόφληση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
ð Πάγωμα των παλιών ασφαλιστικών εισφορών χωρίς προσαυξήσεις για 2 χρόνια και υπαγωγή των ασφαλισμένων στην κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία κατ’ επιλογήν τους.
ð 20% μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για όσο διαρκεί η κρίση
ð Επαναφορά όλων των ασφαλιστικών παροχών υγείας που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σήμερα έχουν καταργηθεί ή ανασταλεί λόγω έλλειψης ρευστότητας. 

Άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές:
Να σταματήσει το σχέδιο της Κυβέρνησης για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, το οποίο παραδίδει το εμπόριο στα χέρια των λίγων και ισχυρών και αποτελεί την ταφόπλακα της μικρομεσαίας επιχείρησης.

Ο έλεγχος του παραεμπορίου:
Έμπρακτη καταπολέμηση του παραεμπορίου, η οποία όμως αναστέλλεται από άλλες λαθεμένες ενέργειες, όπως η δυνατότητα των Περιφερειών να εκδίδουν άδειες πώλησης προϊόντων εκτός των παραγόμενων προϊόντων της γης και θάλασσας, όπως θα έπρεπε σύμφωνα με την λογική των λαϊκών αγορών.
Προτείνεται η άρση όλων των αδειών Λαϊκής αγοράς σε εμπόρους πλην των παραγωγών γης και θάλασσας.

Τέλος χρειαζόμαστε να τρέξει το ΕΣΠΑ και να λάβουν οι επιχειρήσεις τα χρήματα που τους οφείλει το κράτος. Έτσι δίδεται ανάσα ελπίδας σε όλους μας. Πρέπει επιτέλους να ξεκινήσει μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η χρηματοδότηση των μικρών επιχειρήσεων που θα δώσει τη δυνατότητα επιβίωσης τους. 

Τοπικά:
Η παντελής έλλειψη υποδομών και δικτύων στο Νομό μας (Ολυμπία Οδός, Σιδηρόδρομος, Φυσικό Αέριο, Λιμάνια, Αεροδρόμιο, Δίκτυο Internet, Βιοτεχνικό Πάρκο κ.α.), εξασφαλίζει την τελευταία θέση του Νομού μας στην ανάπτυξη και ψαλιδίζει τις ελπίδες των επιχειρήσεων για ανάκαμψη βάζοντας τέλος στην επιβίωση τους.


ZHTAME

Την ανάληψη από εσάς των κατάλληλων πρωτοβουλιών για τον συντονισμό ενός πανελλαδικού μετώπου που θα σταματήσει την ψήφιση των νέων μέτρων προκειμένου να σταματήσει η άλωση της ΜμΕ.
Η αδυναμία της πολιτείας να προβάλλει οποιαδήποτε αντίσταση στις πιέσεις των πιστωτών και οι αρνητικές επιπτώσεις αυτής της αδυναμίας  είναι εμφανείς, παρά την προσπάθεια που γίνεται να πειστούμε ότι όλα τα μέτρα που λαμβάνονται, ήταν αναγκαίος μονόδρομος.
Η πολιτική πλέον δεν μπορεί να ελέγξει το χρηματοοικονομικό σύστημα, απλά το ακολουθεί.
Έχει σταματήσει πια να έχει σημασία ο άνθρωπος. Το σύστημα είναι πάντα πιο ισχυρό και επιβιώνει.

Άρα εδώ που έχουμε φθάσει μην περιμένετε από κανέναν να μας «σώσει».

Δεν έχουμε να χάσουμε κυριολεκτικά ΤΙΠΟΤΑ.

Όλοι μας σαν μια γροθιά δημιουργώντας ευρύτερες κοινωνικές συμμαχίες αντιδρούμε προσπαθώντας να ανατρέψουμε την πολιτική εξόντωσής μας!



Για το Δ.Σ.


              Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Βασιλακόπουλος  Γεώργιος                                                                               Κακοταρίτης   Άγγελος